Uit onderzoek van Dr. Mark Rapaport blijkt dat een regelmatige massage een duurzaam positief effect heeft op je gezondheid. Een vakkundige massage geeft een hele serie voordelen: het verlichten van symptomen van depressie, angst, pijnen, rugpijn, astma, vermoeidheid en zelfs HIV. Het onderzoek toont aan dat er daadwerkelijk veranderingen in de samenstelling van je bloed plaats vinden door regelmatige massage.

De effecten houden enkele dagen tot een week aan en verschillen afhankelijk van de duur en regelmaat van de massagebehandeling.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Onderzoek naar regelmatige massage

De onderzoekers, onder leiding van Mark Rapaport, onderzochten de biologische effecten van herhaaldelijke massage (Klassieke ontspanningsmassage) en massage door middel van lichte aanraking (haptische massage). In een voorgaand onderzoek, vonden de onderzoekers al dat wanneer gezonde mensen eenmalig een massage ondergaan, er meetbare veranderingen plaatsvinden in het immuunsysteem van het lichaam en in het endocriene systeem. 
Ze hebben het onderzoek uitgebreid om de effecten van herhaaldelijke massage aan te tonen, omdat ze geloofden dat regelmatige massage en de tijd tussen de massages een verschil zou aantonen in het biologische en psychologische effect vergeleken met een enkele massagebehandeling.

Verschil in frequentie

Uit het onderzoek bleek dat een wekelijkse massage een verandering teweeg brengt in het immuunsysteem. Er werden verhoogde waarden gemeten van lymphocyten en cytokines, die zorgen voor je afweersysteem. Deze waarden waren vergelijkbaar met de waarden na een enkele massage uit het voorgaande onderzoek. Bij de 2-wekelijkse massage, werden echter ook verhoogde neuro-endocriene waarden gemeten. Hetgeen betekent dat ook een 2-wekelijkse massage een positieve invloed heeft op je psyche en hormoonhuishouding.

Verschil in type massage
Uit het onderzoek bleek ook dat het soort massage dat je ondergaat een verschillend effect heeft. Zo blijkt de klassieke massage vooral effect te hebben op je immuunsysteem. Er was een duidelijke toename te zien van het aantal lymfocyten in het bloed. Dit is een witte bloedcel die zorgt voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf. Ook nam na de massage het cortisolgehalte af. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress.
Bij de lichte massage nam het oxytocine gehalte toe. Oxytocine is het gelukshormoon. Het geeft je een gevoel van veiligheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en dat je lichaam sneller tot rust komt. Ook nam bij dit type massage het CRH niveau af. Dit is een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt dus voor minder stress.

Conclusie

Wanneer je vaker een massage ondergaat, heeft het een ander effect dan wanneer je af en toe een massage krijgt. Ook het type massage is bepalend voor het effect. Er is ook in dit onderzoek opnieuw wetenschappelijk aangetoond dat massage goed voor je is. Massage heeft een positief effect op je immuunsysteem en vermindert stress.

Zorgverzekeraars

Helaas krijgt de fysiotherapeut praktisch geen ruimte meer binnen gecontracteerde zorg om de noodzakelijke tijd en individuele behandeling te geven zoals een op u afgestemde massage behandeling.

Wij weten dat U de combinatie van individuele en professionele behandeling die wij geven heel belangrijk vindt, daarom is er ook in onze praktijk een ontwikkeling gaande dat er met verzekeraars die deze vorm van zorg jaarlijks steeds verder frustreren, door ons geen overeenkomst meer gesloten zal worden. Verzekeraars hebben de mond vol van kwaliteit maar onder het mom van doelmatigheid maken zij uw mogelijkheid op een werkelijk goede en herstellende individuele behandeling onmogelijk door de beperking in behandelduur en tarieven. Het is tegenwoordig zelfs zo dat wat uw fysiotherapeut aan informatie in zijn computer moet zetten, als de standaard voor kwaliteit wordt gezien, in plaats van de kwaliteit van de eigenlijke behandeling. 

Wij kiezen voor de individuele aandacht en  vakmanschap waar de massage en ook de bindweefsel en segmentale behandeling een heel belangrijk onderdeel van is.

Als u een aanvullende verzekering afsluit en voor de restitutie polis kiest, met daarin een dekking voor een aantal Fysiotherapie behandelingen, dan krijgt u onze individuele Fysiotherapie behandeling, ook van verzekeraars waar wij straks eventueel niet meer mee contracteren, in de meeste gevallen toch vergoedt. Daarnaast krijgt u ook een vergoeding voor orthomoleculaire en segmentale therapie, lifestyle en voedingadviezen omdat wij daarvoor bij de erkende beroepsorganisaties zijn aangesloten.

Share Button
Spring naar toolbar